Boondoggle voert kledingcontrole in op sport events

Woensdag 24 mei 2017 — We verwachten allemaal dat onze topsporters clean zijn. Maar onze sportkleren controleren we niet. Nochtans is de meeste sportkledij gemaakt in onveilige fabrieken in Cambodja, Indonesië of Bangladesh, door naaisters die lange dagen werken voor een hongerloon.

Om de sportieve Vlaming hiervan bewust te maken bedacht Boondoggle een opvallende actie in opdracht van Wereldsolidariteit. Tijdens de Ronde van Vlaanderen Cyclo werd geen doping- maar de allereerste shirtcontrole ter wereld gehouden. Elke gecontroleerde deelnemer kreeg de harde waarheid te horen over de productie-omstandigheden waarin zijn wielertruitje gemaakt werd. Zelfs vice-eersteminister Kris Peeters moest eraan geloven. Ook tijdens de zomer zal "Wereldsolidariteit" aanwezig zijn op allerhande sportevenementen om shirtcontroles uit te voeren.

Met de actie roept Wereldsolidariteit op om net zoals Ronde-winnaar Philippe Gilbert de petitie te tekenen voor cleane kleren. Hiermee kan er druk uitgeoefend worden op sportmerken om kledingarbeidsters in Azië een leefbaar loon en menswaardige werkomstandigheden te bieden.

Cleane Kleren - Ronde van Vlaanderen